Deklarácia práv človeka a občana z roku 1789

„Slobodná výmena myšlienok a názorov je jedným z najcennejších práv človeka: každý občan môže preto slobodne hovoriť, písať, tlačiť, tým nie je dotknutá jeho zodpovednosť za zneužitie tejto slobody v prípadoch stanovených zákonom.“

sobota 7. mája 2011

Ako to všetko začalo 2. (časť 3.)

Minule som v krátkosti opísal začiatok celého príbehu, ktorý je dnes medzinárodnou kauzou. Opíšem ešte zopár zaujímavých ,,detailov‘‘ o Valentínovi.

Vysviacka novej zástavy TJ Orol.


Slávnostné odhaľovanie pomníka gen. M. R. Štefánika

Pred rokom som rozmýšľal nad tým ako sa podarilo grófovi Zamoyskemu nájsť svojho syna Valentína. Dnes to už ale viem. V roku 1882 odkúpil Andrzej Zamoyski kúpele spolu s obcami Nižné a Vyšné Ružbachy. Pri výstavbe kúpeľov mu bol hlavným poradcom uznávaný lekár zo Spišskej Belej Dr. Weiss, ktorý Valentína poznal. Valentín bol veľmi dobrý a pracovitý človek. Mimo starostí, ktoré mal s výchovou detí a gazdovstvom sa venoval aj aktivitám v mestečku. Podarilo sa mi získať fotografiu kde je zachytený s Andrejom Hlinkom pri oslavách 10 ročného fungovania Telocvičnej Jednoty Orol v Spišskej Belej ( rok 1934 ) a tiež snímok z roku 1939 kde sa odhaľoval pomník generála M. R. Štefánika, na ktorej je dole v ľavo za dievčatkom. Vzhľadom na to, že obrázky majú viac ako 70 rokov sa ospravedlňujem za ich kvalitu.


Takisto ako som sľúbil dokumentujem existenciu filiálky Spišskej Banky ( Zipser Bank )  v Spišskej Belej. Túto filiálku zriadila Spišská Banka, účastinná spoločnosť so sídlom v Kežmarku v 20. rokoch 20. storočia ( zdroj – Bankový obežník ministerstva financií vo Viedni ) . Až donedávna sa darilo zúčastneným podvodníkom existenciu tejto pobočky úspešne zatajovať. O tejto Spišskej banke sa budem venovať niekedy nabudúce v osobitnej časti.  Vkladná knižka tejto banky vyzerala ako malá knižočka formátu A5 so zobrazením výšky vkladu ( obr. 1 ) a účastina ( obr. 2 ) o ktorú nás pripravil starý – bankový - podvodník Kováč, mala tvar vo formáte A4, kde bola napísaná účastina vo výške 250 000 DM a podpis A. Zamoyskeho. Tento dokument Valentín nikdy nepoužil a nevybral vďaka nemu ani marku. Až 5. 6. 1942 keď zomieral na smrteľnej posteli  povedal dcére kde dokument je a takisto to, že sa majú súrodenci poctivo podeliť. Delenie by bolo poctivé ak by nenastalo kruté povojnové obdobie nielen pre mojich predkov. Čo im komunisti povystrájali priblížim nabudúce.